Huiskamer Aardgasvrij Pendrecht

CIRCULAIR

De Rotterdamse wijk Pendrecht wordt in 2030 aardgasvrij. Om de bewoners hierover te informeren heeft de gemeente Rotterdam midden in Pendrecht een winkel ingericht.

Een trefpunt waar bewoners door workshops op inductie leren koken, informatie kunnen inwinnen en in gesprek kunnen met een energiecoach in de huiskamer.

Het interieur kan qua duurzaamheid dan niet achterblijven. Het meubilair is door Studio Biek ontworpen en vervaardigd uit de materiaalvoorraad van Buurman Rotterdam. Een lokale werkplaats. Ieder meubel heeft een verhaal. Zo is de infobalie opgebouwd uit mallen afkomstig van de scheepswerf de Delft, zijn er tafels gemaakt van gekapte Rotterdamse bomen en zijn oude kastdelen van Ikea hergebruikt.

Stoelen en meubels in de huiskamer komen van marktplaats binnen een straal van 10km rondom Pendrecht en uit het depot van gemeente Rotterdam. De expositie naar ontwerp van Marlieke Kroon is geprint op panelen van gerecycled karton en laten bewoners zien hoe ze zelf eenvoudig hun huis kunnen verduurzamen.

Zo is voor de inrichting de CO2 uitstoot enorm gereduceerd en sluit het interieur aan bij de duurzame doelen van de huiskamer.

 • project:
  Huiskamer Aardgasvrij Pendrecht
 • locatie:
  Plein 1953 Rotterdam
 • opdrachtgever:
  Gemeente Rotterdam
 • omvang:
  175m2
 • oplevering:
  februari 2020
04-studio-biek-huiskamer-aardgasvrij-Pendrecht-keuken-circulair03-studio-biek-huiskamer-aardgasvrij-Pendrecht-expo-duurzaam05-studio-biek-huiskamer-aardgasvrij-Pendrecht-verhalenboom-hergebruik13-studio-biek-huiskamer-aardgasvrij-Pendrecht-grondstoffen-hergebruik06-studio-biek-huiskamer-aardgasvrij-Pendrecht-info2-circulair12-studio-biek-huiskamer-aardgasvrij-Pendrecht-grondstoffen-hergebruik07-studio-biek-huiskamer-aardgasvrij-Pendrecht-circulair.09-studio-biek-huiskamer-aardgasvrij-Pendrecht-gevel-recycle08-studio-biek-huiskamer-aardgasvrij-Pendrecht-kinderhoek-circulair01-studio-biek-huiskamer-aardgasvrij-Pendrecht-gevel-circulair14-studio-biek-rotterdam-aardgasvrij-Pendrecht-opening-duurzaam