Stadskantoor Delft

CIRCULAIR

Begin 2016 nam de gemeente Delft het eerste gedeelte van het nieuwe stadskantoor in gebruik. Het gebouw is boven op het station van Delft geplaatst, in het hart van de historische binnenstad. Studio Biek verbond de rijke historie en technologie van Delft met aan activiteit gerelateerd werken. Door toepassing van warme kleuren en door gebruikt meubilair op een slimme manier een nieuwe functie te geven, heeft het nieuwe stadskantoor met een minimum aan kosten een ziel gekregen.

Een van de uitgangspunten bij de inrichting van het nieuwe stadskantoor was de wens om het bestaande meubilair van de vijf fuserende stadsdeelkantoren op te knappen en zo veel mogelijk in te zetten in de nieuwe werkomgeving. Studio Biek kreeg de complete inventaris als uitgangspunt voor het inrichten van dit kantoor en maakte een slim plan waarin hergebruik centraal stond.

In het gebouwontwerp spelen brede gangen een centrale rol. De gangen verbinden niet alleen de zelfstandige kantoorunits, maar ook de medewerkers. Door de koffieautomaten en kopieer- en printermeubels alleen op de gangen te plaatsen ontstaan er meer toevallige ontmoetingen en is er meer communicatie.

Kleurgebruik vormt een belangrijk onderdeel van de totale gebouwbeleving. De witte muren en kolomstructuren vormen een fris contrast met de warme, rode gietvloer in de gangen. De kantoorunits zijn voorzien van grijze vloerbedekking. Studio Biek heeft kleuraccenten in Delfts blauw en het okergeel van Vermeer toegepast in de kantoorunits. Zo wordt ook in het kleurgebruik de verbinding gemaakt met de stad en haar historie.

Tijdens de bouw van het stadskantoor hebben archeologen interessante voorwerpen in de bodem gevonden. Deze ‘Schatten van Delft’ hebben een plek gekregen in speciaal ontworpen vitrines die op de gangen en in de werkomgeving geplaatst zijn. Zo wordt de geschiedenis van Delft onderdeel van de moderne architectuur.

 • project:
  stadskantoor
 • locatie:
  Delft
 • opdrachtgever:
  Gemeente Delft
 • omvang:
  28.000m2
 • oplevering:
  fase 1 januari 2016 / fase 2 mei 2017
studio biek interieur tentoonstelling stadskantoor delftstudio biek interieur stadskantoor gemeente delft03_studiobiek_stadskantoor_delft_interieurontwerpstudio biek circulair kantoormeubilair stadskantoor gemeente delftstudio biek refurbishment en hergebruik van meubilair in het stadskantoor gemeente delftstudio biek moodpboard blauw stadskantoor gemeente delftstudio biek social return interieur voor het stadskantoor delftstudio biek wachtbank in de vergaderlobby van stadskantoor gemeente delftstudio biek staandvergaderen leen agile werken stadskantoor gemeente delftstudio biek hergebruik van de loungewerkplekken in stadskantoor delft10_studiobiek_stadskantoor_delft_interieurstudio biek gemeente delft stadskantoor uitzicht op station